Historische Vereniging Voorburg

 

De Historische Vereniging Voorburg is trots onderdeel vanELV logo logo rgb 001

Stolpersteine140 Stolpersteine geplaatst

Voor twaalf woonhuizen in Voorburg en een woning aan de Westvlietweg in Den Haag zijn op 4 oktober 40 Stolpersteine in de stoep geplaatst. In de huizen woonden Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd zijn naar vernietigingskampen van de nazi’s. 

Totaal 234 Joden uit Voorburg en Leidschendam zijn in de oorlog omgekomen. Om blijvend aandacht te vragen voor deze vermoorde Joden waaronder ook veel kinderen worden de komende jaren Stolpersteine voor hun laatste woonhuis geplaatst. Speciaal voor dit doel is een aantal jaren geleden de Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg opgericht. Tot nu toe zijn er 61 Stolpersteine in de gemeente geplaatst.

Kijk op de kaart voor de plekken waar de stolpersteine liggen. 

Kaart Stolpersteine.

Stolpersteine

Op 4 oktober zijn er Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan 14 Joodse families, 13  uit Voorburg en één familie uit toenmalig Leidschendam (nu Den Haag). Stolpersteine of ook wel struikelstenen genoemd zijn bedoeld om de herinnering aan de Joodse oorlogsslachtoffers levend te houden. De naam is ontleend aan het feit dat voorbijgangers het opvallende steentje in de stoep zien en erbij stilstaan om de naam en overige gegevens te lezen. De gedachte hierachter is: “Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.”

Lees meer over Stolpersteine