Historische Vereniging Voorburg

Oktober 2022 | stand van zaken

In 2020 startte de werkgroep Stolpersteine Leidschendam-Voorburg met het project Stolpersteine (of struikelstenen). In verband met de Covid maatregelen kon de plaatsing van de eerste 60 stenen slechts plaatsvinden binnen strakke covid randvoorwaarden. Op 3 oktober aanstaande worden weer 40 stenen geplaatst. (voor adressen en familieverhalen, kijk op de aparte Stolperstein pagina op deze site). In de jaren 2023- 2025 worden ook elk jaar 40 stenen gelegd ter herinnering aan de afgevoerde en vermoorde Joodse inwoners in de gemeente. De werkgroep maakt onderdeel uit van de stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en is gestart op initiatief van de oud-burgemeester Michiel van Haersma Buma. Met het plaatsen van een Stolperstein voor het huis waar deze Joodse inwoners hebben gewoond, wordt de herinnering levend gehouden aan de misdaden tegen de menselijkheid die door de nazi’s de Joden is aangedaan. Het project wordt afgesloten in 2025 als het 80 jaar geleden is dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Bekijk de lokaties van alle stolpersteine op deze kaart.

Jos Engels, lid van de werkgroep, heeft een paar jaar geleden voor de Historische Vereniging Voorburg al veel informatie bijeengebracht over de vermoorde Joodse inwoners van onze gemeente. Nader onderzoek heeft nieuwe informatie opgeleverd die wordt verwerkt in de verhalen over de Joden die genoemd staan op een Stolperstein. Het ligt in de bedoeling aan het einde van het project alle verhalen te bundelen in een uitgave.

Op de website van de Historische Vereniging Voorburg is informatie te vinden over dit project (https://www.historischeverenigingvoorburg.nl/index.php/stolpersteine). Het project wordt gefinancierd door bijdragen van particulieren, de gemeente, serviceclubs en fondsen. Een bijdrage wordt bijzonder op prijs gesteld ( banknummer NL62INGB0008696506) De stichting heeft de boeken over 2021 door een onafhankelijke commissie laten controleren. Lees de meerjarenbegroting.

Mocht u vragen hebben, de werkgroep is te bereiken via email, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

2201003 Persbericht Plaatsing Stolpersteine

Stolpersteine In Leidschendam-Voorburg

Nu 30 jaar geleden nam Gunter Demnig, een Duits beeldend kunstenaar, het initiatief om in Keulen blijvende aandacht te vragen voor de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden, Sinti en Roma. Een paar jaar later mondde dat uit in een initiatief om op al die plaatsen waar deze mensen tot dan gewoond en geleefd hadden, zogenaamde Stolpersteine te plaatsen.

Dat gebeurde eerst in Duitsland, later ook in andere landen, ook in Nederland. Sinds een paar jaar is er een Stichting actief om ervoor te zorgen dat alle in de tweede wereldoorlog vermoorde Joden in Voorburg en Leidschendam herdacht worden met een Stolperstein.

Op 22 april zijn op 7 locaties in Voorburg en Leidschendam Stolpersteine geplaatst. Vanwege de Corona-pandemie waren daar weinig toeschouwers bij aanwezig. De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft een korte film gemaakt van deze plaatsing. Bekijk de film. Op 4 oktober 2021 zijn 40 nieuwe Stolpersteine geplaatst.

Stolpersetin Goldsteen

 

 

Lees meer...