Frits van Hessen, Koningin Julianalaan 33 (tot 1948: Bilderdijklaan 33)

Frits van Hessen, Koningin Julianalaan 33 (tot 1948: Bilderdijklaan 33)

Naam   Geboorteplaats   Geboortedatum   Overleden   Datum overlijden   Leeftijd
Frits van Hessen Haarlem 20-7-1917 Blechhammer   27-7-1943   26

Frits van Hessen was student en woonde met zijn ouders in Voorburg. Zijn vader was leraar Duits. Dr. J. van Hessen gaf aanvankelijk les aan de HBS Van den Boschstraat in Den Haag, en later aan het Joods Lyceum in Den Haag. In december 1942 liet hij aan de rector van het Lyceum weten dat hij ‘de lessen niet langer kon waarnemen’. Verscheidene leraren en leerlingen waren in de maanden daarvoor al niet meer op school verschenen. Ook zijn zoon Frits was al enkele maanden op de vlucht naar het buitenland.

Vader Van Hessen was weduwnaar geworden nadat zijn eerste echtgenote al vier maanden na hun huwelijk in 1912 overleed. Hij hertrouwde in 1913. Uit dit tweede huwelijk kwamen twee zoons voort: Adolf (1915 – 1959) en Frits (1917 – 1943).
Adolf trouwde in 1940 in Bandung (Ned. Indië) en diende als vlieger/waarnemer bij het KNIL. Hij overleed in 1959. 

De naam van Frits van Hessen komt voor op een lijst van gevangenen in Belfort. De stad Belfort ligt dichtbij de Frans-Zwitserse grens. Frits zal een vergeefse poging hebben ondernomen om Zwitserland binnen te komen, waarbij hij is opgepakt en opgesloten in de gevangenis van Belfort. Vandaar is hij naar het Franse doorgangskamp Drancy, bij Parijs, gebracht en op 7 september 1942 met transport no. 29 gedeporteerd richting Auschwitz gegaan. 

Het kamp Drancy had in Frankrijk dezelfde functie als kamp Westerbork in Nederland. Van hieruit zijn niet alleen Franse Joden naar de vernietigingskampen overgebracht, maar ook Nederlandse Joden, die in Frankrijk verbleven of daar waren gearresteerd op de vlucht naar Zwitserland of Spanje. 

Blechhammer, het kamp waar Frits is omgekomen, was een dwangarbeiderskamp voor Joden. Gevangenen werden in Cosel, ongeveer 80 km ten westen van Auschwitz, uit de trein gezet en moesten daarna werken in een fabriek waar uit steenkool synthetische benzine geproduceerd werd. 
De periode van 28 augustus tot 12 december 1942 heette de Cosel-periode, zo geheten omdat een aantal transporten met in totaal ongeveer 9000 gedeporteerde joden uit Nederland, België en Frankrijk op het station Cosel stopte om voor werk geschikte mannen uit te laden. Zij die hier niet uit de trein werden gehaald gingen door naar Auschwitz 
Frits zal een klein jaar in Blechhammer hebben gewerkt tot hij is bezweken aan de omstandigheden waaronder hij zijn werk moest doen.
Frits is begraven in een gemeenschappelijk graf van 242 slachtoffers in Polen. 

De Oorlogsgravenstichting geeft als zijn laatste adres in Nederland: Westeinde 34 Voorburg. Dit was indertijd het adres van de toen 31-jarige (latere) prof. mr. A.D. Belinfante, raadsadviseur bij Justitie en later hoogleraar staats- en bestuursrecht in Amsterdam. 

De ouders van Frits hebben de oorlog overleefd.

VanHessen-Frits-Graf.jpg
Dr. J. van Hessen, vader van Frits van Hessen;
uitsnede uit schoolfoto 1941-1942, 
Uit: Wally de Lang, Slotakkoord der Kinderjaren, 2003.
Dr. J. van Hessen, vader van Frits van Hessen; uitsnede uit schoolfoto 1941-1942, Uit: Wally de Lang, Slotakkoord der Kinderjaren, 2003.