Nieuws van de Historische Vereniging Voorburg

Nieuws van de Historische Vereniging Voorburg

Hieronder vindt u nieuwsberichten van de Historische Vereniging Voorburg. De redactie van de website plaatst berichten over de vereniging, maar ook nieuws uit het erfgoedplatform, van onze zusterverenigingen en -stichtingen, of van algemene aard over de historie en Voorburg.

Nieuwe "oude" kranten

Er zijn weer nieuwe artikelen uit de krant van gisteren. Kijk onder historie. 

 De krant van gisteren 100 jaar

of

De krant van gisteren 75 jaar

Oprichting HVV 
1 oktober 1993
54e Algemene ledenvergadering | 30 mei 2024

Op 30 mei vanaf 20.00 vindt de 53e algemene ledenvergadering van de Historische Vereniging Voorburg plaats. De stukken bij de vergadering staan hieronder:

HVV nieuwsbrief nr 85

2023 financieel verslag HVV

2023 jaarverslag HVV

Verslag 54e ALV HVV 2023

 

Oude plaatjes altijd leuk

Tijdens de erfgoeddag werden we herinnerd aan de facebook site oude foto's van Leidschendam-Voorburg. Neem eens een kijkje.

Erfgoeddag Voorburg | 13 april 2024

Op de eerste echte lentedag van 2024 werd het seizoen feestelijk geopend. De dorpspomp in de Herenstraat staat hierbij symbool. Het college slaagde erin de “twee emmertjes water te halen”. Forum Hadriani luisterde het geheel op.
Natuurlijk waren we als Historische Vereniging Voorburg van de partij. We konden weer veel mensen blij maken met onze mooie boeken. Ook werden weer nieuwe leden verwelkomd.
Bekijk de uitzending van TV midvliet  

Hier

Bunkercomplex Voorburg

De heer Dik Winkelman heeft, mede met onze informatie,  een onderzoek gedaan naar een bunkercomplex aan de Rodelaan. Hij beschrijft zijn bevindingen in een uitgebreid artikel in de koerier.

Lees het artikel op de website.
 

Jean-Marc van Tol | Musch en Buat

In een volle Voorhof nam Jean-Marc van Tol ons mee in de boeiende wereld van de politieke elite in de Republiek. Tegen de achtergrond van 17e eeuws Den Haag en Voorburg. Verhalen die hij beschrijft in de eerste twee delen van een trilogie. De boeken Musch en Buat. Onvermijdelijk passeren ook de heer van Zuylichem en zijn zonen de revue.
Na afloop signeerde Jean-Marc zijn boeken met de voor hem kenmerkende tekeningen. De vele aanwezige leden gingen na afloop wijzer en goed gemutst naar huis. Het wachten is op deel 3 van de trilogie, september 2025.

Historische leven langs de Vliet

Graag wijzen we op de uitgave: Historisch leven langs de Vliet, 
Van onopgeloste moord tot bezoek Vincent van Gogh door Frans van der Helm

Lees meer hierover

30 jaar HVV | Drukke Jubileum avond

Met een drukbezochte lezing door Herman Pleij sloot de Historische evreniging Voorburg het 30 jarig jubileum feestelijk af. 

Lees meer en bekijk de fotogallerij

Jubileum met Herman Pleij, 23 november Oude Kerk

Dit jaar vieren we ons jubileum, 30 jaar HVV. Op donderdag 23 november 2023 sluiten wij het jubileumjaar af met een feestelijke avond in de Oude Kerk aan de Herenstraat. We verwelkomen u graag, neem gerust uw buren of bekenden mee. Er is muziek en een begenadigd, en bekend, gastspreker, cultuurhistoricus Herman Pleij. U bent welkom vanaf 19.15 uur in de Oude Kerk, met muziek en een kop koffie, waarna om 19.45 een kort openingswoord. Vervolgens zal Herman Pleij op zijn bekende enthousiasmerende wijze ingaan op de geschiedenis van Voorburg, de relatie met het zo nabij gelegen Den Haag, en de betekenis en waarde van Historische Verenigingen. Na een korte pauze zal de heer Pleij vragen beantwoorden en is er de borrel, voor de leden en alle andere gasten. We heten u graag welkom.

Publieksprijs voor redactie

Ons jubileum jaar kreeg extra glans met de uitreiking van de glazen schrijfveer, Cultuurprijs - Publieksprijs van de gemeente Leidschendam-Voorburg voor de redactie van Historisch Voorburg op 22 september 2023. Felicitaties voor Anne Jacobs, Kees van de Leer en Peter Spannenburg. Ze hebben het verdiend. De echte winnaars zijn natuurlijk de lezers die al 29 jaargangen lang mogen genieten van de prachtige uitgaven in onze reeks Historisch Voorburg.

Bekijk alle boeken.

Stolpersteine familie Weisglas geplaatst

Op 2 oktober 2023 zijn 42 nieuwe stolpersteine in Voorburg, Leidschendam en Den Haag geplaatst. Ook Dhr Frans Weisglas was aanwezig bij de plaatsing van een steen ter nagedachtenis van zijn familieleden.   

Lees meer over Stolpersteine

3e tranche Stolpersteine

Voor 15 woonhuizen in Voorburg, Leidschendam en Den Haag worden op 2 oktober 42 Stolpersteine in de stoep geplaatst.
In deze huizen woonden Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd zijn naar vernietigingskampen van de nazi’s.

Lees meer

Kom naar de kraam

Het is inmiddels traditie. De HVV staat met een kraam op het Cultureel Zomer Festival op het julianaplein (26 augustus 2023) en iets later in de Herenstraat bij Open Monumentendag (9 september 2023)

Kom langs, voor een praatje of om lid te worden. Natuurlijk kunt u ook onze mooie boeken bekijken of kopen.

 

Bekijken van de boeken kan ook hier: 

Alle uitgaven Historisch Voorburg

Burgemeester blij met boek

Op 29 juni 2023 was de Algemene Ledenvergadering van de HVV. Ons nieuwe boek werd gepresenteerd door Anne Jacobs. De burgemeester nam het boek in ontvangst. Samen met alle auteurs en de ontwerper ging hij op de foto.

Nieuw verfje

Ter gelegenheid van het jubileum mocht de website van de penningmeester wel een nieuw likje verf. Op aandringen van de Commissie Website werden dit twee likjes: blauw én geel. Eenvoudiger van layout, en daardoor goed te lezen op telefoon en tablet. Met een heel nieuwe uitvoering van de Canon van Voorburg, de krant van gisteren, en natuurlijk een eregalerij voor de reeks Historisch Voorburg.

Sporen uit het oorlogsverleden van Leidschendam

Graag maken we u attent op een bijzondere presentatie met unieke verhalen, foto- en filmbeelden uit onze regio tijdens de tweede wereldoorlog.
Datum : Woensdag 3 mei 2023
Aanvang: 19.30 uur
Locatie : Dorpskerk, Damhouderstaat 2A, Leidschendam
Toegang: gratis

 

Programma sporen uit het oorlogsverleden

 

Troublente tijden online

Op 11 mei 2017 werd het prachtige Troublente tijden (1672-1678) officieel gepresenteerd. Dit interessante en enerverende boek, door Ruud Boscher en Fabian van Boheemen is nu ook digitaal toegankelijk. 

Download deze uitgave
 

40 Stolpersteine geplaatst

Maandag 3 oktober worden 40 stolpersteine geplaatst. Voor tien woonhuizen in Voorburg worden op 3 oktober 40 Stolpersteine in de stoep geplaatst. In deze huizen woonden Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd zijn naar vernietigingskampen van de nazi’s. Totaal 234 Joden uit Voorburg en Leidschendam zijn in de oorlog omgekomen.

Lees meer
 

Ledenlezing pilgrimfathers

Voorburg 400 jaar terug, zichtbaar gemaakt. 
Op donderdagavond 22 september om 20 uur presenteert  de Historische Vereniging Voorburg een bijzondere lezing, in de Koningkerk, Bruinings Ingenhoeslaan 4, Voorburg.

 

Lees meer
 

Anne Jacobs Erelid!

Tijdens de Algemene ledenvergadering werd met grote bijval van alle aanwezigen Anne Jacobs door het bestuur benoemd tot erelid van de Historische Vereniging Voorburg. Anne heeft zich 25 jaar onafgebroken ingezet voor de vereniging als redactielid van ons periodiek Historisch Voorburg. Chapeau.
 

Spinoza in Voorburg

De Historische Vereniging Voorburg presenteert haar nieuwe boek : Spinoza in Voorburg, opgeluisterd met de solo theatervoorstelling ‘Spinoza geeft een lezing!’ in de oude kerk aan de Herenstraat in Voorburg.


Lees meer 

Tip: geef een HVV-boek!

De feestdagen komen er weer aan. Geef een boek van de Historische Vereniging Voorburg cadeau. De rijke verhalen over de geschiedenis van Voorburg zijn mooie cadeaus voor je familie, vrienden of jezelf. Mooi geïllustreerd met vaak unieke afbeeldingen. Een feest van herkenning en ontdekking. Deze decembermaand: 10% extra korting.

Stuur een bericht naar: info@historischeverenigingvoorburg.nl

Als het even kan worden de boeken gratis thuisbezorgd.

Bekijk overzicht en prijzen 

Sommige boeken zijn uitverkocht, echter soms hebben we nog 2e hands exemplaren die bij ons zijn terugbezorgd.
 

Stolpersteine in Voorburg en Leidschendam

Op 22 april zijn voor 7 woonhuizen in Voorburg en Leidschendam in totaal 20 Stolpersteine in de stoep geplaatst.

In deze huizen woonden Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd zijn naar vernietigingskampen van de nazi’s. Totaal 234 Joden uit Voorburg en Leidschendam zijn in de oorlog omgekomen.

Om blijvend aandacht te vragen voor deze vermoorde Joden worden Stolpersteine voor hun laatste woonhuis geplaatst. Speciaal voor dit doel is een aantal jaren geleden de Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg opgericht. In het najaar van 2021 zullen 40 stenen worden geplaatst. Kijk waar de stolpersteine zijn geplaatst op de

PLATTEGROND

Wandel en fiets langs erfgoed

Erfgoedpodium Leidschendam-Voorburg heeft een brochure uitgebracht met  wandel- en fietsroutes  langs de prachtige parken, beelden, historische gebouwen en monumenten in onze gemeente.

 

Lees meer

Website theekoepel Damsigt

Graag wijzen we u op een nieuwe website:

Theekoepel Damsigt

Plannen voor de terugkeer van het Damsigt-paviljoen zijn al lange tijd onderwerp van gesprek. In overleg met de gemeente is de werkgroep Oud Damsigt bezig om die plannen verder vorm te geven. Doel is de herbouw van het theehuis in originele staat met een passende functie voor de wijk. De geschiedenis en de toekomst zijn te vinden op de website maar natuurlijk ook in onze uitgave "Damsigt een wijk apart". 
 

Algemene ledenvergadering 2022 | 9 juni Voorhof

De stukken voor de Algemene ledenvergadering staan klaar. We hopen onze leden weer te mogen verwelkomen. Kijk onder

Vereniging  of  ANBI

voor alle  jaarverslagen en nieuwsbrieven
 

Damsigt, een wijk apart: nu online

Vijf jaar gelden alweer werd het prachtige boek "Damsigt een wijk apart" gepubliceerd. Het boek kwam in 2016 tot stand in samenwerking met een aantal bewoners van de wijk Damsigt.

Het boek is nu ook digitaal te lezen

Damsigt: een wijk apart
 

Een mens is pas vergeten ...

Door de stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg is op 22 april 2021 een aantal Stolpersteine geplaatst. De plaatsing vond in beperkt gezelschap plaats i.v.m. de coronamaatregelen.
Er is een mooie film over de struikelstenen en de plaatsing gemaakt.

Bekijk de film
 

De Vlieger 400 jaar

Zaterdag 8 mei vierde Molen de Vlieger het 400 jarig jubileum van De Vlieger. Het was een bescheiden evenement. Tijdens de bijeenkomst werd het nieuwe boek over de molen, dat samen met de Historische Vereniging Voorburg is gemaakt, gepresenteerd. 
Het mooie boek werd coronaproof uitgereikt aan Burgemeester Klaas Tigelaar, Wethouder mevrouw Astrid van Eekelen en de molenaar Bram Zonderop. 
Hou de lokale media in de gaten.
Leden van de HVV ontvangen het boek , zoals gebruikelijk gratis. We hopen op open monumentendag begin september het feest groter aan te kunnen pakken.
 

Jos Engels Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Ons gewaardeerd lid Jos Engels heeft een koninklijke onderscheiding gekregen. We feliciteren hem hiermee.


Lees meer

Voorburgse kinderschedels


Van Ruud Poortier, archivaris Protestantse Gemeente Rijswijk, ontvingen wij het volgende bericht over de Oude Kerk van Voorburg, dat we graag met u delen:

“In het archief van de Oude Kerk Rijswijk trof ik het aardige boekje aan dat wijlen C.H. Voorhoeve in 1993 schreef over de Oude Kerk Voorburg. 

Op pagina 35 suggereert hij dat de kinderschedels bij het familiegraf Caan van de Rijswijkse Caankinderen zouden zijn. Dat is niet juist. De Rijswijkse tak had een eigen grafkelder achter de (Rijswijkse) kerk en daarin zijn zes kinderen en één levenloos geboren kind van het echtpaar Caan van Neck-de Bassecour Caan bijgezet. Dit staat opgetekend in het Begraafregister dat zich in het Stadsarchief Delft bevindt. De Voorburgse kinderschedels moeten dus van anderen zijn!

Nog een aanvulling op pagina 87. Adriaan Leonard van Heteren was een rijke Haagse kunstverzamelaar, die in de zomer op buitenplaats Leeuwendaal in Rijswijk woonde. Hij wilde een orgel in Rijswijk betalen, maar was te laat: in 1786 werd een instrument uit de erfenis van Cornelia Schellinger gebouwd. Daarop besloot Van Heteren zijn geld te bestemmen voor Voorburg.

Hoe dan ook zijn onze gemeenten verbonden. Eliana Coymans (p. 15) schonk de Rijswijkse kerk een obligatie van 2200 gulden. "

Stichting Erfgoed Prinses Marianne veelbelovend van start

In augustus 2020 is Stichting Erfgoed Prinses Marianne opgericht, met het doel het verzamelen, bewaren en verspreiden van kennis omtrent het leven en het erfgoed van Prinses Marianne der Nederlanden (1810-1883).  In de media is hieraan verheugend veel aandacht besteed.De eerste nieuwsbrief van de nieuwe stichting is inmiddels verschenen. Om de hele nieuwsbrief te lezen:

Klik hier

In augustus 2020 is Stichting Erfgoed Prinses Marianne opgericht, met het doel het verzamelen, bewaren en verspreiden van kennis omtrent het leven en het erfgoed van Prinses Marianne der Nederlanden (1810-1883).
 In de media is hieraan verheugend veel aandacht besteed.
 

Transportregisters Voorburg (1602-1811) gedigitaliseerd

Sinds kort staan de transportregisters van Voorburg van de jaren 1602 tot en met 1811 op de Hollandse Genealogische Databank; www.hogenda.nl). In een transportregister werd de verkoop van huizen en terreinen vastgelegd.

 

Lees meer
 

Bestuur vergadert digitaal

Ook in november 2020 is het bestuur van de Historische Vereniging Voorburg bijeen gekomen. Wederom digitaal. Het was de eerste bestuursbijeenkomst zonder Frits Steinhorst en Nelleke Kok die afscheid hebben genomen. Voor Eugène Verkade was het zijn eerst offiële vergadering als penningmeester. Het ging hem goed af :)
Er is gepraat over de plannen voor het komende jaar. Het voornemen is om (gegeven de beperkingen vanwege de pandemie) de komende tijd bijeenkomsten op afstand te gaan organiseren. Andere onderwerpen die ter sprake kwamen waren, de aanpassing van de website, plannen rondom Stolpersteine en de (snode) plannen om rondom cq door maanweg, opa's veldje en de tuin van Hofwijck een tramlijn aan te leggen. We bereiden wat dat laatste betreft een gepaste reactie richting gemeente voor.
We hebben verschillende positieve reacties gehad op onze laatste uitgave en op de berichten uit de krant van gisteren die op onze website te lezen zijn. Dat doet de burger goed.