Hartog Parfumeur, Voorburgseweg 41A  Leidschendam

Hartog Parfumeur, Voorburgseweg 41A  Leidschendam

Naam   Geboorteplaats   Geboortedatum   Overleden   Datum overlijden   Leeftijd
Hartog Parfumeur Sneek 17-6-1906 Hoek van Holland   13-12-1941   35

Hartog Parfumeur was de middelste van drie kinderen uit het gezin van koopman Henri Parfumeur en Henriette de Wolff. Hartog had één oudere, en één jongere zus. Toen hij twee jaar was, verhuisde het gezin van Sneek naar Den Haag. 
Hartog ging rechten studeren in Leiden en werd na zijn studie advocaat en procureur. Samen met een compagnon mr. Wolf van den Berg had hij een advocatenpraktijk aan het Lange Voorhout 86 in Den Haag. 
Op 11 augustus 1933 trouwde Hartog in Den Haag met de Antwerpse weduwe Maria Josefina van Herck (1905), die al een tweeling had: Hans en Ivan. Het jonge echtpaar vestigde zich direct na hun huwelijk in 1933 in Leidschendam, Voorburgseweg 41. In maart 1941 verhuisden ze naar Voorburgseweg 41A. Hun zonen doorliepen de openbare lagere school in de Elsbergstraat in Voorburg. 

Kort na het uitbreken van de oorlog ging Hartog in het verzet. Hij was een kopstuk van de Ordedienst, een destijds belangrijke illegale anti-Duitse organisatie en voorloper van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO). 
Zowel Parfumeur als Van den Berg stonden op de lijst van joodse advocaten die op last van de bezetter per 1 mei 1941 hun werk voor niet-joodse cliënten moesten staken.

Op 13 december 1941wilden zij met een groepje van zeven personen vanuit Hoek van Holland naar het vrije Engeland oversteken om van daaruit tegen de Duitse bezetter te vechten. Een paar weken eerder was het een groep gelukt om op die manier naar Engeland te varen. Het groepje van zeven wilde een motorvlet gebruiken van de Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Aangekomen bij de haven zag Hartog tot zijn verbazing dat een van de drie vletten in de Berghaven was verdwenen. Hij ging navraag doen in Hotel Caland in Hoek van Holland en vroeg terloops hoe het dan met de bewaking van de overige boten gesteld was. Te laat bleek dat de hoteleigenaar een NSB’er was, die argwaan kreeg en de Duitsers inseinde dat er kennelijk iets stond te gebeuren. Daarop werd de bewaking van de haven door de bezetter opgevoerd.
Toen Hartog Parfumeur met zijn gezelschap aankwam op de kade van de Berghaven, werden ze meteen opgepakt. Hartog had een gifpil bij zich en zag kans die in te nemen voordat hij wed gearresteerd. Hij overleed ter plaatse.Wellicht heeft hij die pil gekregen van de Leidschendamse huisarts H. Reyers, die bij veel verzetswerk in Leidschendam betrokken is geweest. Er brak paniek uit, waardoor twee mensen konden ontsnappen: Paul Herman Cohen de Boer en een meisje. Het meisje kon naar een veilig onderduikadres ontkomen. Cohen de Boer was meteen in het water gesprongen en ontsnapte eveneens. Vermoedelijk is hij op 13 december 1941 samen met Hartog Parfumeur in een auto van de garage van Van Kesteren aan de Looierslaan, bij Parfumeur om de hoek, naar Hoek van Holland gereden, waar zij zich hebben aangesloten bij de overige vijf personen. Paul Cohen de Boer, woonachtig in Den Haag, Van Aerssenstraat 11, was evenals Hartog Parfumeur actief in het verzet en bleef dat ook na de mislukte Engelandvaart. Hij was vooral actief in Damsigt, op de grens van Voorburg en Leidschendam.  Later werd hij toch opgepakt en naar Buchenwald gebracht waar hij op 14 maart 1945 overleed, 27 jaar jong. 

Na de oorlog woonde Maria Parfumeur-van Herck op de Voorburgseweg 33.
Hartog Parfumeur is aanvankelijk begraven in Hoek van Holland en later herbegraven op het Ereveld te Loenen.
 

Doorzichtig400400.png
Hartog Parfumeur   Bron: Joodsmonument.nl
Hartog Parfumeur Bron: Joodsmonument.nl
Doorzichtig400400.png
1938. Voorburgseweg gezien in de richting van de Damlaan. Links achter de witte woning het toegangspad naar Carolinenhof. Rechts het huidige nummer 41A. Foto gemeente Leidschendam, collectie Leidschendam-Voorburg, bron Haags Gemeentearchief.
1938. Voorburgseweg gezien in de richting van de Damlaan. Links achter de witte woning het toegangspad naar Carolinenhof. Rechts het huidige nummer 41A. Foto gemeente Leidschendam, collectie Leidschendam-Voorburg, bron Haags Gemeentearchief.
Doorzichting 100 25.png
Bron: Oorlogsgravenstichting.nl
Bron: Oorlogsgravenstichting.nl
Doorzichting 100 25.png