Poster_voorstelling.png

De Historische Vereniging Voorburg presenteert haar nieuwe boek : Spinoza in Voorburg, opgeluisterd met de solo theatervoorstelling ‘Spinoza geeft een lezing!’ in de oude kerk aan de Herenstraat in Voorburg.

De avond

De Oude Kerk is vanaf 19.00 uur geopend, belangstellenden kunnen het boek inzien en aanschaffen. Het programma start om 19.45 uur. De avond wordt geopend met een korte beschouwing over het boek door Spinozakenner Prof. jhr. dr. L. (Wiep) van Bunge. Hierna start de voorstelling ‘Spinoza houdt een lezing!’ ingeleid door auteur Piet Bogaards

De entreeprijs voor de voorstelling is 5 euro (pin is mogelijk).

Tijdens de avond kan het boek worden aangeschaft (20 euro).

Voor leden van de Historische Vereniging Voorburg zijn de avond en het boek gratis,. Boeken kunnen ook worden besteld via  info@historischeverenigingvoorburg.nl

Het boek

De denker Benedictus de Spinoza woonde van 1663 tot 1669 in Voorburg. Deze aflevering van de reeks Historisch Voorburg, ‘Spinoza in Voorburg’ schetst het leven van de filosoof met weging van de doorvertelde beweringen tegen de aantoonbare feiten en met bijzondere aandacht voor zijn verblijf in Voorburg. Nog ongepubliceerde archiefstukken tekenen een portret van Spinoza’s opmerkelijke huisbaas Daniel Tijdeman. De aaneensluitende puzzelstukjes van een zoektocht naar Spinoza’s huis in de Kerkstraat verhelderen onze blik op het oude stukje Kerkstraat bij de Kerckhavensloot.

De Voorstelling Spinoza houdt een lezing

Op de avond in de Oude Kerk aan de Herenstraat te Voorburg zal Spinoza zelf spreken. Dat wil zeggen: acteur Jaap van Dis speelt de rol van de 17de -eeuwse vrijdenker. Met ernst en met enige humor vertelt hij over zijn baanbrekende ideeën en hoe die door kerk en staat werden tegengewerkt. Speciale aandacht is er voor de ‘Ethica’, zijn levenswerk en gids voor persoonlijk geluk. Hij belicht ook zijn Joodse afkomst, zijn jeugd in Amsterdam en zijn laatste jaren in Voorburg en Den Haag. Tussendoor werkt de filosoof aan zijn lenzenslijpmachine en zingt hij Spinozistische teksten op Sefardische melodieën, begeleid door concertvioliste Janneke van Prooijen. Als intermezzo brengt zij passacaglia uit de Rosen Kranz Sonate van componist Heinrich Ignaz Franz von Biber ten gehore. 

 

Ik zag de voorstelling ‘Spinoza geeft een lezing!’ afgelopen oktober in de Kloosterkerk aan het Voorhout in Den Haag, prachtig. Ik wist meteen, dit moeten we naar Voorburg halen en dat is gelukt!
Renier van Gelooven - voorzitter