‘Op den mooisten stand van Voorburg’ | 2 februari 1924

1924 februari oosteinde.jpg

Wonen op het Oosteinde heeft van oudsher een grote aantrekkingskracht. Meest mooie huizen, met een grote tuin, soms met vijver, grenzend aan de Vliet, allemaal zaken die vroeger en nu zeer gewaardeerd worden. Hier gaat het om de verkoop van een onder architectuur gebouwde villa, genaamd ‘Mooizicht’. Ook toen blonken huiseigenaren of architecten niet altijd uit in inspirerende namen. De kamerindeling en de aanwezige voorzieningen waren zeker voor die tijd van uitstekend niveau. Kortom, een prima aanbieding. 
Op 2 donderdagen kon er geboden worden op dit pand, bij de tweede keer op afslag. Dan zakte de prijs totdat een koper toehapte. Maar blijkbaar kon men ook buiten de veiling om (‘Inmiddels uit de hand te koop’) een bod doen, en dan maar zien of de verkoper bereid was dat te accepteren.
Rest de vraag waar villa ‘Mooizicht’ nu precies staat dan wel gestaan heeft. Oosteinde 82 doet vermoeden dat deze villa zich bevond tussen de Rembrandtlaan en Huize Vliet en Burgh, maar daar is een dergelijk pand niet meer aanwezig. Na nummer 74 volgt nu nummer 92. Ook is er geen directe verbinding meer met de Vliet, daar staat nu de Maartensschool. Waarschijnlijk is de villa op enig moment weer gesloopt, zelfs als deze op den mooisten stand stond. Toch jammer..
(De Avondpost)