Familie Adelaar, Koningin Wilhelminalaan 508c
(van 1942-1945: Admiraal de Ruyterlaan 508c)

Familie Adelaar, Koningin Wilhelminalaan 508c
(van 1942-1945: Admiraal de Ruyterlaan 508c)

Naam   Geboorteplaats   Geboortedatum   Overleden   Datum overlijden   Leeftijd
Wilhelm Meijer Adelaar  Deventer 15-8-1909 Auschwitz   30-12-1942   33
Henriëtte Adelaar-Korijn Amsterdam 5-10-1913 Auschwitz   3-9-1942   28

Willie en Hannie Adelaar-Korijn zijn twee jonge mensen met een veelbelovend leven voor zich. Beiden zijn afkomstig uit het gegoede joodse milieu van handelaren en winkeliers.

Wilhelm Meijer Adelaar (Willie) werd geboren als zoon van een winkelier in manufacturen in Deventer. De familie bezat een vakantiewoning, een zogenaamd Noors huis, het ‘Adelaarsnest’. Daar werden gasten ontvangen, familie en vrienden. De familie was joods, maar niet religieus.

Adelaar WillieWillie verdiende de kost met een agentuur voor de firma Scholten uit Twente, voor Adelaar Korijn Hanniewie hij luxe zakdoeken aan de man bracht. Voor zijn werk was Willie verhuisd naar Scheveningen, Brugsestraat 10.

Henriette (Hannie) was de oudste dochter van de zakenman Julius Korijn. Vader Julius had de Nederlandse rechten verworven op de handelsformule van het Duitse lingerie-concern Etam. Hij opende winkels in verschillende steden. In 1940 bezat hij 11 textielzaken.

Hannie was volgens haar broer een rustig, vriendelijk meisje. Ze was weliswaar niet erg leergierig maar doorliep na de lagere school wel de meisjesmulo in de Haagse Atjehstraat.

In bewaard gebleven brieven vertellen Willie en Hannie over hun dagelijkse leven voor en na hun trouwen. De jonge mensen zaten vol toekomstplannen, maar die werden helemaal doorkruist door de oorlog. Na hun herhaaldelijk uitgestelde bruiloft betrokken ze eind 1940 een benedenwoning aan de Koningin Wilhelminalaan 508c.

Medio 1942 werd de grond te heet onder hun voeten en besloten ze samen met hun (schoon)vader Julius Korijn en Hannies jongere zus Mientje naar Zwitserland te vluchten. Voor hen stond vast dat de oorlog lang zou gaan duren en dat de Duitsers als overwinnaars uit de bus zouden komen.

 

Foto’s: Particuliere collectie

Adelaar_1.jpg
Adelaar-Korijn_Hannie - kopie.jpg
Adelaar_2.jpg
Adelaar_Willie - kopie.jpg