Familie Meijers,  Vijverhof 16

Familie Meijers,  Vijverhof 16

Naam   Geboorteplaats   Geboortedatum Overleden   Datum overlijden   Leeftijd
Arend Samuel Meijers Middelburg 27-7-1899 Vierhouten   31-10-1944    45
John Roedolf Meijers Voorburg 10-7-1938 Vierhouten   31-10-1944    6

Arend Samuel Meijers was de zoon van een arts uit Middelburg. Zelf was Arend alleenvertegenwoordiger voor bekende merken. Hij was getrouwd met Wilhelmina de Kadt. Zij hadden twee kinderen, Suzeline en Johnnie.

In augustus 1942 kreeg de familie Meijers, vader, moeder en hun twee kinderen een oproep om zich op het NS-station te melden. Ze vertrouwden het niet en besloten onder te duiken. Via een kennis in de straat die contacten had met een ‘goede’ burgemeester op de Veluwe, en met inschakeling van het verzet kon het gezin op de Veluwe worden ondergebracht. Door verraad moesten ze echter verscheidene keren verkassen.

Tenslotte werden ze door het verzet naar de bossen bij Vierhouten gebracht waar tientallen mensen zich in hutten verborgen hielden voor de Duitsers, half verscholen in de aarde, het dak weggewerkt onder plaggen bosgrond. Dat was het 'Verscholen Dorp' of ‘Pas Op’-kamp.

Meijers_VerscholenDorp_1.jpg
Meijers_VerscholenDorp_2.jpg

Op zondag 29 oktober 1944 werd het kamp met onderduikers ontdekt door twee SS-ers, een Duitser en een Nederlander die op jacht waren. Zij hoorden het geluid van houthakken in het bos en vonden dat verdacht. Ze gingen op het geluid af en losten een aantal schoten.

Door het geschiet is direct het hele dorp gealarmeerd. De twee SS'ers gaan er vandoor in de veronderstelling dat ze op een grote en goed bewapende verzetsgroep zijn gestuit. Ze haasten zich terug om versterking te halen bij de nabij gelegen Paaschheuvel, waar twee- tot driehonderd Nederlandse SS-ers bivakkeren. Ondertussen is de paniek bij de onderduikers groot en vluchten groepjes alle kanten op. Als de Duitsers die avond nog de bossen uitkammen en schieten op alles wat beweegt zijn de meeste onderduikers verdwenen. Een zieke man, een gedeserteerde Duitser, vader en zoon Meijers, die naar het kamp waren terug gegaan om spullen op te halen, en nog enkele bewoners van het kamp, worden wel gepakt. Zij worden in de kelder van de Paaschheuvel gevangen gezet. Twee van hen werden later aan de voet van De Paasheuvel gefusilleerd.

De anderen moesten naar het Pas Op-kamp lopen om daar gefusilleerd te worden. Ongeveer één kilometer buiten Vierhouten ontstond een schermutseling, toen twee van de onderduikers probeerden te vluchten. Één van hen werd op de vlucht doodgeschoten, de ander, Arend Meijers, keerde terug toen zijn 6-jarig zoontje Johnny om zijn vader begon te roepen.

De  uit Arnhem overgekomen SS-Sturmscharführer Ferdinand Frankenstein laat de mannen kuilen graven en de laatste nog levenden worden staand in de graven dood geschoten, Johnny Meijers als laatste. 

Wilhelmina de Kadt, de moeder van Johnny en weduwe van Arend Meijers kreeg een jaar later, in oktober 1945 bericht dat de graven gevonden waren. Momenteel rusten vader en zoon op het Nederlands Ereveld te Loenen.

Behalve Wilhelmina de Kadt heeft ook Suzeline Meijers, de zus van Johnny, de oorlog overleefd.