De verdwenen middenstand

HV17-1 De vergeten driehoek.JPG

Deze uitgave is gewijd aan de verdwenen middenstand van Voorburg-West, in het bijzonder het wijkje begrensd door het Westeinde, de Fonteynenburglaan, een stukje Prinses Mariannelaan en de Laan van Middenburg met daarin de Bleijenburgstraat, de Koninginnelaan, de Heeswijkstraat en de Willemstraat.

Romijn hierover: 'Het was een heel geïsoleerd hoekje van Voorburg. lk noem het 'de vergeten driehoek'. Ten eerste had je te maken met de dikwijls gesloten spoorbomen bij het gelijkvloerse station aan het Westeinde, die de wijk van het centrum afsneden. Dan was er de Vliet. Door de drukke vaart naar de veiling in Veur was de brug over de Vliet meer open dan dicht. Ten slotte vormde de vaak open Geestbrug over de Trekvliet een behoorlijke barrière voor het verkeer.' 

Opgegroeid boven het garagebedrijf van zijn vader in deze wijk, indertijd een en al bedrijvigheid, vond hij het interessant om na te gaan hoeveel middenstanders in dit gebied actief waren geweest. Hij achterhaalde maar liefst een kleine honderd vestigingen, waarvan ongeveer 60 winkels die in de periode 1940 tot in de jaren vijftig in het wijkje actief waren. Door middel van vraaggesprekken wilde hij vastleggen hoe de winkeliers of hun kinderen de periode van ruwweg 1940-1950 hadden beleefd.

Voor die interviews kreeg hij medewerking van redactielid Gerard Langerak. Aart Romijn legde de contacten met de winkeliers en was als oud-buurtgenoot bij de gesprekken aanwezig. Beiden werden altijd met enthousiasme ontvangen, men vond het prettig om op die tijd terug te kijken, ofschoon die niet gemakkelijk was geweest. 

 

Bekijk dit boek online